Gelişimsel Destek ve Danışmanlık Hizmetleri

Çocuk & Aile DanışmanıBurcu KAPLAN

Çocuk Gelişimi Uzmanı, Oyun ve Masal Terapisti, Uzman Özel Eğitim Öğretmeni

E-DERGİ

MASAL TERAPİSİ


MASAL TERAPİSİ NEDİR?

Çocukluk dönemi, yetişkinlik hayatında yaşanılan problemlerin birçoğuna ev sahipliği yapar. Bu yüzden bireylerin kişiliği ve geleceği çocukluğuyla yakından ilişkilidir. Çocuklukta yaşanan sorunlar yetişkinlik hayatında ele ayağa dolanabildiğinden çocukların yaşadığı problemler dikkatlice ele alınmalıdır. Fakat şöyle bir sorun var ki çocuklar yetişkinler gibi değil. Sorunlarının farkına varıp, çözüm arama girişiminde bulunmazlar. İşte bu noktada masal terapisi ilaç gibi bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklar kendilerini kelimelerle ifade etmezler. Masal terapisi, çocuğa kelimeler kullanmasına gerek kalmadan kendisini ifade etme fırsatı tanır. Çünkü masallar kişinin doğrudan ifade edemeyeceği ya da ifade etmek istemediği duygudurumları ve düşüncelerini, sembolik olarak anlatabilmenin bir yoludur. Masal materyalleri aracılığıyla çocuk sorunlarını algılayıp, baş etme becerisi kazanır. Masal terapisi, kişinin anlam dünyasına ulaşmaya yarayan terapötik bir yöntemdir. Masal terapisi, masallar ve hikayeler aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerini sağlayan bir terapi tekniğidir. Birçok insan masal terapisinin çocuğa uygun olan masalların sesli okunmasından ibaret olduğunu düşünür; fakat terapi kısmı bunun çok daha ötesindedir. Basit bir eylem olarak algılanmamalıdır.

Masal terapisi sürecinin sonunda çocuk yaşadığı duygusal zorlukları gidermiş olur ve çocuğun gelişimi sağlıklı bir biçimde ilerlemeye devam eder. Masallar, kişinin doğrudan ifade edemeyeceği ya da ifade etmek istemediği duygudurumları ve düşüncelerini, sembolik olarak anlatabilmenin bir yoludur. Çocukların içsel süreçlerini, zorlandığı noktaları yetişkinler gibi açıkça ifade etmesi pek mümkün olmuyor; fakat çocukla masal üzerinden konuşulduğunda çocuğun kendi içsel süreci daha kolay bir şekilde dışarıya çıkıyor. Masal terapisi de, çocukların kendi anlam dünyasını ifade etmelerini kolaylaştırıcı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Masal terapisiyle çocukların yaşadığı duygusal sıkıntılar ve günlük yaşam içerisindeki zorluklar çocukla birlikte ayrıntılandırılır. Örneğin; kaygı, korku, üzüntü ya da stres gibi duyguları yaşayan çocuk masal süreci içerisinde duygularının farkına varabiliyor ve bu duyguları masallarla birlikte ifade etmeye başlıyor. Masal terapisti de çocuğun anlattıklarını gözlemleriyle birlikte belirli bir çerçevede genişletiyor. Böylelikle çocuğun anlaşılma süreci çok daha kolaylaşmış oluyor. Yani masalların çocuğu anlama sürecini hızlandırmaya yaradığı söylenebilir.

Değerlendirme ve Aile Bilgi Formu

Detaylı bilgi almak için formu doldurunuz. Uzmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.