ZİHİN KURAMI VE SOSYAL BECERİLER
ZİHİN KURAMI ve SOSYAL BECERİLER
Sosyal iletişimde çok fazla kullandığımız sosyal ifadeler, örneğin, “merhaba”, “teşekkür ederim”, “nasılsın?” ya da “oyunda sıra almak”, “uzlaşmak” gibi sosyal becerileri öğrenmek ve bu becerilerin ne anlama geldiğini yani “sosyal anlamını”, bu becerilerin/davranışların duygu ve düşüncelerimizle ilişkisini anlamak otizmi ve diğer nöro-gelişimsel sorunları olan bireyler için zor olabilmektedir.
Sosyal ortamlarda, kendisinden beklenen davranışın, uyması gereken kuralın veya ima içeren konuşmanın ya da şakanın ne olduğunu anlayamayan otizmli bireyler yoğun bir kaygı yaşayabilir ve strese girer, bazen bu bir öfke patlamasına dönüşebilir. Bireylerin sosyal ortamda uyumsuz olarak algılanmasına neden olan bu davranışların zihin kuramı ve sosyal beceri sınırlılıklarıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, her bireyin gereksinimi olan sosyal beceriler ve zihin kuramı becerilerini belirlemek için değerlendirme yapmak ve eğitim programı içerisinde diğer hedefleri ile bütünlüklü biçimde çalışmak önem kazanmaktadır.
Bu kitap, zihin kuramı ve sosyal becerilerin kuramsal temeli, değerlendirilmesi, etkili öğretim yöntemlerini içermektedir. Ayrıca alanda çalışan profesyoneller ve ailelerin kullanabileceği uygulama örnekleri ile zihin kuramı – sosyal becerilerin gelişim sırasına göre yürütülecek olan öğretim anlatılmaktadır.